Titanic Passagerare

Titanics passagerare

Titanic var ett gigantiskt fartyg som hade en passagerarkapacitet på uppemot 3300 personer.] När fartyget skulle ge sig ut på sin första jungfruresa så reste 2207 personer med, vilket innebar att det var ungefär 1000 passagerare under vad fartyget kunde rymma. Totalt fanns det 324 passagerare med i första klass, 277 i andra klass, 708 i tredje klass, en besättning på 885 man plus 13 postmen/musiker.

Passagerarlistorna dominerades av engelsmän och amrikaner. Utöver dessa så var svenskarna den största gruppen, följd av de andra nordiska länderna Finland, Norge och Danmark. Det var sammanlagt 231 passagerare från Norden ombord, varvid 164 omkom. Resenärerna från Norden reste främst i tredje klass och var emigranter som hade för avsikt att söka lyckan i USA. Ombord på skeppet märktes en tydlig klasskillnad mellan rika och fattiga. Överklassen från denna tid hade det bättre än vad de någonsin haft det tidigare med låga inkomstskatter och en ständigt växande förmögenhet och industrialism. I och med att Titanic var för sin tid det dyrbaraste fartyget så var det många rika och kända personer som valde att resa med på jungfruresan. Här nedan följer några av de allra kändaste:

John Astor IV och Madeleine Astor.
  • John Jacob Astor IV, världens dåtidens rikaste person, med sin hustru Madeleine Astor. De var på resa hem till USA efter en lång tids smekmånadsresa i Egypten och Frankrike. John Jacob Astor omkom men Madeleine överlevde.
  • Benjamin Guggenheim, amerikansk affärsman och mångmiljonär. När han insåg att hans liv inte gick att rädda så klädde han om till sina allra finaste kläder och väntade på sin död. Han förklarade att anledningen till klädombytet var för att ”gå under som gentlemän”.
  • George Dunton Widener med fru och son, amerikansk affärsman och framgångsrik järnvägsbyggare. De var på väg hem till USA efter att varit på resa i den franska huvudstaden Paris. Han omkom tillsammans med sin son Harry, frun överlevde dock.
  • Isidor och Ida Straus, delägare till den amerikanska varuhuskedjan Macy's. Båda omkom vid förlisningen.
  • Archibald Butt, amerikansk journalist och militär medhjälpare till USA:s presidenter Theodore Roosevelt och William Howard Taft. Han var på väg hem till Washington efter en tids tjänstledighet. Han omkom.
  • Margaret "Molly" Brown, amerikansk miljonärska som överlevde förlisningen och blev senare känd som ”The unsinkable Molly Brown”.

Med så här många välkända personer ombord gick det att inte att ta miste på det stora ”överklasstänkandet” som befann sig ombord. De allra flesta personer från första klass hade med sig en eller flera betjänter som ständigt blev tilldelade arbetsuppgifter som att bära deras väskor och värdesaker. Passagerare från de lägre klasserna fick exempelvis inte under några som helst omständigheter vistas i närheten av första klass. Resenärerna från Skandinavien behandlades även dem bättre än personer från andra länder. Exempelvis var det vanligt att personer som reste i tredje klass fick bättre hytter om de var ifrån norra Europa.

Utöver passagerarna närvarade ungefär 885 besättningsmän på resan. Givetvis var Joseph Bruce Ismay med likaså skeppets fartygskonstruktör Thomas Andrews. Bland de olika besättningsuppgifterna kunde vara matroser, telegrafister (två stycken), utkiksmän (tre stycken), kontorspersonal, servitörer, kockar och övrig kökspersonal, eldare (174 stycken), flertal stewarder i varje klass, hisskötare, maskinister, sjukvårdare, badvakter och musiker med mera. Bortsett från människor så fanns det även djur med ombord på Titanic. Dessa var husdjur till första klass passagerarna. Det vanligaste husdjuret vid den här tiden var hundar, likaså på Titanic. Även andra djur förekom som hönor och katter.


Kommentarer
Postat av: Josefin

jag älskar denna blogg

2011-09-02 @ 14:44:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0