Dorothy Gibson

Skådespelerskan Dorothy Gibson överlevde förlisningen och medverkade strax därefter i den första filmen om händelsen.

Titanic Sjunkandet

Sjunkandet 

Många av passagerarna, främst ur tredje klass, började nu inse att deras liv inte gick att rädda, då nästan alla livbåtar reserverats för passagerare i första klass. Därför försökte många i panik ta sig ombord på en livbåt. Detta gjorde att befälen tvingades att dra vapen, något som mildrade paniken något så att lastningen av kvinnor och barn kunde fortsätta. En del män klädde exempelvis ut sig till kvinnor för att inte bli avslöjade när de klev ombord på livbåtarna.] Sammanlagt fanns det 20 livbåtar i tre olika sorter. Totalt 3-16 trälivbåtar med plats för 65 personer, träkuttrar för nödsituation 1-2 med plats för 40 personer samt slutligen fyra "hopfällbara" livbåtar med bokstäverna A till D med plats för 47 personer.

Klockan 02.05 firades den sista livbåten ned i havet och mer än 1500 människor var nu helt utelämnade på det sjunkande fartyget. När alla livbåtar hade lämnat skeppet begav sig kapten Smith åter till kommandobryggan efter att meddelat de övriga i besättningen att de har gjort ett gediget jobb. Han avslutade med meningen: ”Nu gäller det att varje man räddar sig själv”. Även Titanics konstruktör Thomas Andrews valde att dra sig undan. Vittnen skall ha sett honom befinna sig i första klass rökrum där han tålmodigt väntade in sin död.

Folk började nu söka sig allt mer akterut då de främre delarna av fartyget nu var under vatten. Titanic skickade nu ut sin sista nödsignal, klockan var då 02.17 och bara en minut senare så slocknade allt elektriskt ljus.[ Allt fler drabbades nu av panik samtidigt som allt fler drogs ned i det kalla havet, en del av egen vilja. Bara minuter senare hördes det kraftiga oväsendet av fartyget som bröts itu mellan tredje och fjärde skorstenen. Fartyget var helt enkelt inte konstruerat att orka med en sådan påfrestning som att befinna sig med aktern högt upp i luften, vattenfylld med en längd på nästan 270 meter. Flertalet av passagerarna som befunnit sig på akterdelen föll ned i vattnet och omkom. De flesta människor som redan befann sig i havet blev antingen ihjälklämda eller ihjälslagna av de stora restdelar som lossnade från fartyget. När fören hade försvunnit under vattenytan stod aktern fortfarande rakt upp i ett par minuter innan slutligen hela Titanic kl 02.20 försvann ned i Atlanten.

Skeppet lämnade nu efter sig ett flertal ännu levande människor i det kalla havet. Samtidigt som människor förgäves kämpade för sina liv i det iskalla vattnet befann sig de räddade personerna i sina livbåtar endast ett hundratal meter bort. Av dessa var det bara en livbåt, nummer 14 med femte styrman Harold Lowe, som begav sig tillbaka till olycksplatsen för att försökta rädda så många de kunde ur vattnet. På grund av kylan i vattnet hade de flesta redan dött innan de hunnit fram. Endast fyra personer räddades ur det iskalla vattnet när livbåten sökte efter överlevande. Det fanns dock en livbåt som ännu inte var riktigt kontrollerbar. Det var livbåt B som hade hamnat upp och ner och folk som fick syn på denne kämpade för sina liv att få den på rätt köl igen. Till en början var den omringad av ett 150 tal panikslagna människor från att senare minskas till ett tjugotal personer. Några som befann sig vid livbåten var andre styrman Charles Lightoller och Archibald Gracie. Där fick de nu befinna sig tills de blev upphämtade av livbåt nr 14.


Titanic Passagerare

Titanics passagerare

Titanic var ett gigantiskt fartyg som hade en passagerarkapacitet på uppemot 3300 personer.] När fartyget skulle ge sig ut på sin första jungfruresa så reste 2207 personer med, vilket innebar att det var ungefär 1000 passagerare under vad fartyget kunde rymma. Totalt fanns det 324 passagerare med i första klass, 277 i andra klass, 708 i tredje klass, en besättning på 885 man plus 13 postmen/musiker.

Passagerarlistorna dominerades av engelsmän och amrikaner. Utöver dessa så var svenskarna den största gruppen, följd av de andra nordiska länderna Finland, Norge och Danmark. Det var sammanlagt 231 passagerare från Norden ombord, varvid 164 omkom. Resenärerna från Norden reste främst i tredje klass och var emigranter som hade för avsikt att söka lyckan i USA. Ombord på skeppet märktes en tydlig klasskillnad mellan rika och fattiga. Överklassen från denna tid hade det bättre än vad de någonsin haft det tidigare med låga inkomstskatter och en ständigt växande förmögenhet och industrialism. I och med att Titanic var för sin tid det dyrbaraste fartyget så var det många rika och kända personer som valde att resa med på jungfruresan. Här nedan följer några av de allra kändaste:

John Astor IV och Madeleine Astor.
  • John Jacob Astor IV, världens dåtidens rikaste person, med sin hustru Madeleine Astor. De var på resa hem till USA efter en lång tids smekmånadsresa i Egypten och Frankrike. John Jacob Astor omkom men Madeleine överlevde.
  • Benjamin Guggenheim, amerikansk affärsman och mångmiljonär. När han insåg att hans liv inte gick att rädda så klädde han om till sina allra finaste kläder och väntade på sin död. Han förklarade att anledningen till klädombytet var för att ”gå under som gentlemän”.
  • George Dunton Widener med fru och son, amerikansk affärsman och framgångsrik järnvägsbyggare. De var på väg hem till USA efter att varit på resa i den franska huvudstaden Paris. Han omkom tillsammans med sin son Harry, frun överlevde dock.
  • Isidor och Ida Straus, delägare till den amerikanska varuhuskedjan Macy's. Båda omkom vid förlisningen.
  • Archibald Butt, amerikansk journalist och militär medhjälpare till USA:s presidenter Theodore Roosevelt och William Howard Taft. Han var på väg hem till Washington efter en tids tjänstledighet. Han omkom.
  • Margaret "Molly" Brown, amerikansk miljonärska som överlevde förlisningen och blev senare känd som ”The unsinkable Molly Brown”.

Med så här många välkända personer ombord gick det att inte att ta miste på det stora ”överklasstänkandet” som befann sig ombord. De allra flesta personer från första klass hade med sig en eller flera betjänter som ständigt blev tilldelade arbetsuppgifter som att bära deras väskor och värdesaker. Passagerare från de lägre klasserna fick exempelvis inte under några som helst omständigheter vistas i närheten av första klass. Resenärerna från Skandinavien behandlades även dem bättre än personer från andra länder. Exempelvis var det vanligt att personer som reste i tredje klass fick bättre hytter om de var ifrån norra Europa.

Utöver passagerarna närvarade ungefär 885 besättningsmän på resan. Givetvis var Joseph Bruce Ismay med likaså skeppets fartygskonstruktör Thomas Andrews. Bland de olika besättningsuppgifterna kunde vara matroser, telegrafister (två stycken), utkiksmän (tre stycken), kontorspersonal, servitörer, kockar och övrig kökspersonal, eldare (174 stycken), flertal stewarder i varje klass, hisskötare, maskinister, sjukvårdare, badvakter och musiker med mera. Bortsett från människor så fanns det även djur med ombord på Titanic. Dessa var husdjur till första klass passagerarna. Det vanligaste husdjuret vid den här tiden var hundar, likaså på Titanic. Även andra djur förekom som hönor och katter.


youtube tips blider!!

Miniatyr
detta är the making of titanic

Miniatyr
detta är  titanic sinking




youtube tips!!

Om ni vill se någon JÄTTE-BRA kort-film så tipsar jag er om att se en film om Titanic på youtube!!
sök på titanic sinking  och se en video på 3 Min och 6 Sek. på Nästa sida finns bilden som ni ska klicka på!!



Ett annat tips är att söka på The making of Titanic och den är också JÄTTE-BRA!!
 På Nästa sida kommer en bild på den också.
Den är lite längre och är 9 Min och 56 Sek.



En sista är att söka titanic deleted scenes och det är lite olika scener och de var tänkta till filmen men de blev utklippta. vissa är faktist riktigt roliga!!
T.ex. part 1 när rose blir helt tokig innan hon ska HOPPA AV SKEPPET!!
Och part 2 är jätte rolig när rose pratar med jack om att hon vill vara som en valnig kvinna och inte vill vara i förstaklass och blablabla!!
Kolla på de andra filmerna också!!
 LITE TIPS SOM MAN KAN KOLLA PÅ!!



Bernad Hill



Detta är kaptenen som var med i
filmen och hans namn är Bernad Hill


Edward John Smith

               
Detta är titanic´s riktiga kapten som var
på den riktiga titanic!!!
hans namn var-Edward John Smith!!!
och han dog SÄKERT! eftersom att kaptenen
lämnar alltid sitt fartyg sist av alla!!!!


Leonardo Dicaprio

  Leonardo Dicaprio är född den 11 november år 1974 (37 år). Han är född i Hollywood som ligger i Los Angeles som ligger i Kalifornien som ligger i USA.

Detta här under är den amerikanska flaggan!!!


När han skulle spela in filmen TITANIC med skådespelaren Kate Winslet så var året år 1997. Leonardo Dicaprio spelar en amrikansk tredjeklassare som heter Jack Dawson. En fattig pojke med en begåvning att rita och måla. I filmen så målar Jack Dawson (Leonardo Dicaprio) av Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) naken i en soffa. Det enda hon har på sig är ett halsband som kallas The Heart Of The Ocean. Jag rekomenderar denna film till alla som gillar spänning och drama!!!.


Titanic

Titanic det riktiga skeppet på sin jungfruresa år 1912 den 12:e april. Titanic ska ut på havet och resa om fem minuter, klockan är fem i tolv!!

Lite fakta

Titanic reste ut på sin jungfruresa den 12 april år 1912 och lämnade souhtamton kl. 12.00
Titanic åkte mellan europa och amerika. Det ståtliga skeppet åkte i atlanten och hade bara havet framför sig när det hände något...

Titanic kolliderade mitt i atlanten i ett enormt isberg. De girade och gav order DIKT STYRBORD och lade i backen så fort som möjligt, men hon hade för hög fart så hon gled framåt i hög hastighet (hon körde i 21 knop). Rodret var för litet och skeppet förstort så det kolliderade på vänstra sidan av isberget.
Det var många som märkte den kraftiga stöten och kaptenen gav order om att alla på båten skulle sätta på sig livbälterna ( flytvästar).
Titanic var som många säger ett osänkbart skepp, men alla båtar KAN ju sjunka. Titanic kunde inte sjunka (enligt dom) så dom hade inte byggt så många livbåtar, det räkte till ungefär hälften av passagerarna. De byggde inte så många båtar för att det skulle väcka oro i passagerarna, och däcket såg helt belarmat ut så mr. Andrews (som byggt skeppet och ritat) blev neröstad och var tvungen att ta bort hälften av livbåtarna.
När skeppet sjönk var det endast kvinnor och barn som fick gå på livbåtarna ( om de inte var i förstaklass). Tredjeklasspassagerarna satt inlåsta i sina hytter eller så var dom vid grindarna (som var låsta). Det fanns ungefär 25 livbåtar på titanic och 2 gick inte att få loss. Titanics för var full med vatten och började sjunka med nosen ner. När den började sjunka med fören så stälde sig hela båten upp med det stora arslet upp i luften, och det är ett stort arsle vi pratar om, vi pratar 20-30 000 ton. så vad händer?, jo hon går av på mitten. De flesta ramlade i vattnet och frös ihijäl eller dog när båten gick av. Många fassnade också inne i båten. Några visste att dom inte kunde överleva så dom stannade i sina hytter och väntade tills dom dog. 
Titanic liverpool stod det när hon sänkte sin sista del ( aktern). Titanic och katastrofen hamnade på första sidan i den amrekanska tidnigen år 1912 (såklart).
Så var det med RMS titanic... Hon sjönk mellan Söndag -Måndag den 14-15 april 1912. (under natten).


RSS 2.0